3e Week
Door: Anniek Schlette
Blijf op de hoogte en volg Anniek
21 September 2014 | Spanje, Salamanca
Het weer is er hier helaas niet beter op geworden. Het regent nog steeds regelmatig. Iets dat je op zich niet zou verwachten in Spanje! Ik heb mijn korte broek dus maar weer in de kast gelegd.. Echt koud kan ik het trouwens ook niet noemen. ’s Ochtends is het behoorlijk fris en als het regent ook verder is de temperatuur gemiddeld zo’n 18-20 graden.
Afgelopen week hebben we op school bijna 3 hoofdstukken gedaan (dat is veel!). Tevens vertelde mijn leraar ook dat we a.s. donderdag het eerste examen hebben. Als ik dat examen haal ga ik naar het volgende level (A2). Best wel spannend! Heb geen idee wat ik van het examen kan verwachten, maar ik denk dat dat komende week nog wel uitgelegd wordt. Verder ben ik dus al een beetje aan het studeren. Heb een nieuw schrift gekocht om alles mooi overzichtelijk in op te schrijven, want van mijn aantekening tijdens de les word ik niet veel wijzer. Alles staat daar namelijk nogal door elkaar (oefeningen, grammatica, woordjes, uitzonderingen etc.) echt een goed systeem heb ik daar helaas nog niet voor gevonden. Ook heeft een meisje uit mijn huis (inmiddels is ze verhuisd) mij bijles gegeven voor 1,5 uur. Ze studeert hier Spaans en had aangeboden mij te helpen, ontzettend fijn! Vooral ook fijn, omdat zij een beetje Engels sprak. Dus ik kreeg Spaanse grammatica in het Engels :P Is wel veeeeel beter te volgen. Denk dat ik haar komende week nog maar een keertje ga vragen of ze me wil helpen met studeren.
Zoals ik vrijwel elke keer schrijf, zijn er alweer mensen bijgekomen in de residentie… Nu begint het toch wel heel druk te worden. Ik schat dat er nu ongeveer 30 mensen zitten en dat betekent dus ook dat je met 30 mensen luncht en dineert. Vrijwel iedereen die deze week aankwam was Spaans en 21+. Dat is makkelijk te verklaren, omdat a.s. maandag de universiteit hier start! Ik heb nog niet zo veel met de nieuwe mensen gesproken, maar ze lijken me heel aardig. Op mijn verdieping (eerste etage) zitten 9 mensen op de andere verdiepingen (gaat tot 5 :o) zitten er ietsjes minder per verdieping. Ik wist ook eigenlijk niet dat er 5 verdiepingen waren.. Maar ik ben inmiddels op de 5e en op de 3e geweest.
Mijn geheugen wordt hier ontzettend getraind, want je ontmoet elke dag nieuwe mensen en er gaan elke week mensen weg.. Afgelopen vrijdag ging Alyona terug naar Oekraïne. Ze is gelukkig inmiddels ‘veilig’ aangekomen. Was wel raar, want ze had hier langer dan 1 jaar gezet, dus ze was er geweest vanaf het begin! Ook is mijn klas weer compleet van samenstelling veranderd. Drie zijn terug naar huis, vier naar een andere klas en vijf zijn er nieuw bij (dat is mijn gehele klas eigenlijk) Jacob (de Turkse man uit mijn residentie) faalde zijn A1 examen dus die is ook bij mijn klas gekomen. Verder zit er een heel aardig meisje uit Kazachstan in mijn klas. Een nadeel (of voordeel??) is dat ze alleen maar Spaans spreekt. Ik probeer dus een conversatie met haar te hebben, maar dat blijft erg lastig. Verder heb ik ook nog een Nederlands meisje ontmoet, dat hier stage loopt bij Don Quijote. Ze had mijn blog gevonden en op Facebook een berichtje gestuurd. Vorige week zaterdag hebben we samen wat gegeten in een restaurantje en wat gekletst. Heel gezellig dat je zoveel mensen ontmoet.
Ik heb ook ontdekt dat je hier inderdaad kunt strijken. Waarschijnlijk op je bed/bureau ofzo?? Geen idee. Amanda vond het in ieder geval erg grappig, want Luca was aan het zeuren over de kreukel in zijn shirt.. Dus Amanda heeft ons min of meer geleerd hoe je hier je kleding kunt strijken. Ze vond ons (luca en mij) ook opeens erg jong :P Geen idee of ik trouwens ga strijken, want dat lijkt me veel werk.. zeker op een bureau. Heb het idee dat ik dan alleen maar meer kreukels in mijn kleding krijg.
Over ‘kleding’ gesproken: mijn schoenen zijn inmiddels weer droog.. Afgelopen week gooide Jacob, de Australische (niet de Turkse), een blikje sardientjes over mijn (enige!) dichte schoenen.. Dat was dus een beetje jammer. En zoals iedereen waarschijnlijk weet, is visgeur vrijwel niet te verwijderen uit wat voor materiaal dan ook. Dus na veel water en citroensap is het er helaas nog niet helemaal uit. Wel is het veel minder en inmiddels kan ik ze gelukkig weer dragen. Moest wel nieuwe veters kopen, want een van mijn veters is spontaan verdwenen. Had ze opgehangen om te drogen, maar volgende dag hing er nog maar eentje. Erg mysterieus.
Het diner heb ik eindelijk ook wat beter onder controle. De 2e week leefde ik vooral op fastfood of magnetronvoedsel. Nu heb ik vrijwel een hele week brood gegeten. Met pindakaas! :D want Jacob (Australië) zijn vader had dat meegenomen uit Australië en Luca en ik kregen een pot van hem. Heerlijk, want hier is het bijna niet te krijgen. Hooguit in een natuurwinkel waar je zo’n 6euro moet betalen voor een pot.
Gister heb ik ook mijn eerste uitstapje gemaakt. De school organiseert elk weekend reisjes naar steden en daar kun je je voor aanmelden. Zoals ik eerder al had gezegd , heb ik mij aangemeld voor de trip naar Segovia en Avila en dat was dus gister. Het weer zat gelukkig mee. Een klein zonnetje (ben zelfs een beetje verbrand :( ) en alleen op het laatst wat druppels. Eerst gingen we naar Segovia. We vertrokken om 8 uur ’s ochtends, dus dat was erg vroeg. Toen zaten we bijna 2,5 uur in de bus.. Alles in Spanje lijkt hier trouwens ergens in de middle of nowhere te liggen, want het is een en al vlaktes met dor gras. Onze groep bestond uit ongeveer 29 personen en een gids. De gids vertelde (natuurlijk in het Spaans) wat er allemaal te zien was. In Segovia was er een Romeins aquaduct, een huis met punten, een basiliek, een burcht en een park te zien. We zijn langs al die high lights geweest en we zijn zelfs in de burcht geweest. Was allemaal heel erg mooi om te zien. Rond 1 uur hadden we ook wat vrije tijd, dus dat was leuk. In de bus had ik al met wat mensen gesproken. Jacob was ook mee, dus die kende ik, en hij herkende weer mensen uit zijn klas en tevens leerden we ook nieuwe mensen kennen die ons Engels hoorden spreken. Grappig dat men dan dus op je afstapt :P Met een klein groepje zijn we in de vrije tijd door het stadje geweest en hebben we op een terrasje crêpes gegeten. Daarna gingen we om 4 uur door naar Avila. Avila is een veel kleiner stadje. Na ongeveer een uurtje kwamen we daar aan. Het miezerde toen een klein beetje en iedereen begon wat moe te worden, dus ik heb maar een klein beetje gevolgd wat de gids nou eigenlijk zei (van alles dat ik überhaupt al meekreeg in het Spaans). Ze spelen een toch wel een klein beetje in op mensen die vrijwel geen Spaans spreekt, want de gids sprak erg duidelijk (zegt nog niet dat ik het ook snapte maargoed) en belangrijke informatie (zoals hoe laat je terug moest zijn) werd zo’n 10x herhaald. In Avila was vooral de stadsmuur erg indrukwekkend. Het is echt een oude stad verder. Een beetje grauw naar mijn mening. Toch vond ik het heel leuk om wat van de omgeving te zien en het was dan ook zeker de moeite waard.
’s Avonds kon ik dineren in de residentie (had lunch gewisseld voor diner) dat was wel lekker. Alhoewel we twee gebakken eieren met friet aten.. Niet echt een maaltijd die wij eten :P Sowieso is me trouwens opgevallen dat hier veel friet wordt gegeten. Ze eten geen gekookte aardappelen, dus het is of rijst of patatas (wat gewoon friet is).
Komende week zal wel weer druk worden. Niet qua activiteiten, maar qua school. Ik wil heel graag dat A1 examen halen, maar ik denk wel dat ik er dan nog een beetje voor moet leren. Vanavond is er om 22.00 iets van de residentie. Niemand heeft een idee wat er gaat gebeuren, maar we zullen wel zien.
Liefs,
Anniek
p.s. negeer mijn haar op die ene foto XD Zoals jullie kunnen zien waaide het nogal hard!